Attraksjoner Barcelona

attraksjoner-barcelona

Barcelona har som de fleste storbyer mange attraksjoner og severdigheter. Byen har et godt utvalg av museer, historiske bygninger, kulturinstitusjoner, teatre, konserthus, parker og torg. I tillegg finnes et yrende uteliv, gode shoppingmuligheter og flotte sandstrender som ligger bare noen få minutters gange fra sentrum.

Basilikaen Sagrada Familia

Arkitekten Antoni Gaudí (1852-1926) har satt sitt preg på Barcelona. Syv av Gaudís verk står på UNESCOs verdensarvliste.Rundt om i hele byen finnes bygninger som er tegnet av ham. Hans mest berømte byggverk – basilikaen Sagrada Familia – ble påbegynt i 1883 og er fremdeles ikke ferdig. Den er planlagt fullført i 2026. Sagrada Familia betyr «den hellige familie» – dvs. Josef, Maria og Jesusbarnet. Gaudí planla kirken med tolv 100 meter høye klokketårn. Disse skulle symbolisere apostlene. Foreløpig er kun åtte av dem ferdige. Sagrada Familia ligger i gaten Calle Mallorca.

Columbus-monumentet

Dette er et av de mest kjente monumentene i Barcelona. Den står i sørenden av gaten La Rambla, foran hovedhavna. Den ble laget i 1888 av skulptøren Rafael Atché. Monumentet ble reist i forbindelse med verdensutstillingen i 1888 til ære for Christopher Columbus. Hele monumentet måler 60 meter i høyde, der statuen av Christopher Columbus står på toppen av en jernsøyle. Inne i søylen er det en heis der besøkende kan fraktes til toppen, og dermed få en fantastisk utsikt over byen.

Parc Güell

I den nordlige delen av byen, på en høyde i El Carmel ligger Parc Güell. Denne parken har arkitektoniske elementer med skulpurer og dekorasjoner, fortrinnsvis laget av fargerik mosaikk. Parken ble tegnet av den kjente modernistiske arkitekten Gaudí, og ble bygget mellom 1900 og 1914. Denne står oppført på UNESCO’s verdensarvliste og er en stor turistattraksjon. Gaudí bodde 20 år av sitt liv i et av parkens to hus. Ved hovedinngangen ligger fontenen «Font del Drac» med den kjente porselens-øgla.

Picasso-museet

Picasso-museet i Barcelona ble åpnet i 1963. Museet ligger i fem sammenhengende palasser fra middelalderen – i den gotiske bydelen Barri Gòtic. Picasso-museet har en av de største samlingene av den spanske kunstneren – over 3500 verker.

Pablo Picasso kom til Barcelona i 1894, og museet legger vekt på hans forhold til byen. Mange av hans verk ble donert til museet av Picasso selv i 1970 – tre år før han døde.

Museet arrangerer fra tid til annen spesialutstillinger, seminarer og forelesninger som er relatert til Picasso.

Miró-museet

Joan Miró (1893-1983) var, ved siden av Picasso og Salvador Dalí, Spanias mest berømte kunstner på 1900-tallet. Barcelona var hans hjemby, og i 1975 fikk han et museum han selv hadde tatt initiativet til, oppkalt etter seg: Fundació Joan Miró. Det er et museum for moderne kunst, ikke bare for Mirós egne verker, som ligger på høyden Montjuïk, sørøst i byen. Rett i nærheten finner vi for øvrig Katalonias nasjonale kunstmuseum, i en staselig bygning fra 1751.

El Poble Espanyol

Det ligger flere attraksjoner på Montjuïc. Friluftsmuseet El Poble Espanyol (Den spanske landsbyen) kan absoulutt anbefales som en severdighet for hele familien. Den ble bygget til verdensutstillingen som ble arrangert her i 1929, og er et forsøk på å rekonstruere en typisk spansk landsby. Den fungerer på samme tid som arkitekturmuseum og aktivitetssenter. Her finner man en rekke verksteder for kunst og kunsthåndverk, workshops for barn – og ellers har landsbyen et variert utvalg av butikker, restauranter m.m. Det må legges til at denne landsbyen i storbyen er bilfri.

Katedralen i Barcelona

I den gotiske bydelen Barri Gòtic ligger katedralen i Barcelona, som ofte bare kalles «La Seu». Denne gotiske katedralen er sete for byens erkebiskop. «La Seu» ble bygget mellom 1298 og 1420. Fasaden er i nygotisk stil – og stammer fra 1800-tallet. Katedralen er dedikert til Sankta Creu og Sankta Eulàlia. Sistnevnte er byens skytshelgen og ligger begravet i krypten. Katedralen er 93 meter lang og 40 meter bred.

Aquárium de Barcelona

Ved Port Vell i havneområdet ligger Europas største akvarium, Aquárium de Barcelona. Mer enn 11.000 fisker svømmer rundt her i hele 35 enkeltakvarier, som til sammen rommer 6 millioner liter sjøvann. Blant de rundt 450 forskjellige artene befinner det seg også 11 haier. Disse, og forskjellige typer dypvannsfisk som hører hjemme i Middelhavet, kan man studere på nært hold om man besøker den 80 meter lange «undervanns»-tunnelen som er anlagt spesielt for dette formålet.