Fakta Barcelona

fakta-barcelona

Barcelona er Spanias nest største by – og hovedstad i regionen Katalonia. Byen ligger ved Middelhavskysten nordøst i Spania, og har 1,6 millioner innbyggere (2008). Tar man med forstedene, vil innbyggertallet stige til 3,8 millioner. Barcelona ligger 160 km sør for den franske grensen. Fjellkjeden Collerola finnes nordvest for byen, og høyeste topp her er Tibidabo som rager 512 meter over havet. Byen ligger mellom utløpet av elvene Llobregat og Besòs.

Spanias viktigste havneby

Barcelona er Spanias viktigste havneby, en stor industiby og et viktig handelssentrum. I tillegg er byen et populært turistmål, spesielt etter byen arrangerte sommer-OL i 1992.

Barcelona har middelhavsklima med milde, fuktige vintre og varme, tørre somre. Januar og februar er de kaldeste månedene med en gjennomsnittstemperatur på +10 grader. Juli og august er de varmeste månedene med +25 grader i gjennomsnitt.

Distrikter

Byen er delt inn i 10 distrikter. Et av disse er byens historiske sentrum, Ciutat Vella. Her ligger også Barri Gotic, den gotiske bydelen og sentrum av gamlebyen. Mange av bygningene her stammer fra middelalderen. Barri Gotic har et labyrintaktig gatemønster med mange små gater som fører ut i åpne plasser. Det meste av denne bydelen er stengt for biltrafikk. Den store plassen «Placa Catalunya» regnes som byens midtpunkt. Dette er også stedet der gamlebyen (Ciutat Vella) og 1800-tallsdistriktet Eixample møtes. Her ligger mange av de mest kjente turistattraksjonene, bl.a. basilikaen Sagrada Familia. Plassen er også kjent for sine statuer og fontener. Man finner dessuten hoteller, banker og varehus ved dette torget.

Noen av Barcelonas viktigste gater og avenyer møtes også her. En av de mest kjente heter la Rambla, og går nedover mot havna til Colombus-monumentet. La Rambla har et yrende folkeliv med butikker, restauranter og gateartister.

Transport

Barcelona har et stort nettverk av offentlige transportmidler. Dette består av metro, buss og trikk samt noen fjellbaner og kabelbaner. Byen har også jernbaneforbindelse til hele Spania, samt internasjonal forbindelse til Montpellier, Milano, Genève og Paris. I februar 2008 ble høyhastighetstoget mellom Madrid og Barcelona åpnet.

Storbyen ligger mellom to motorveier; Ronda de Dalt – som går langs fjellene, og Ronda del Litoral – som går langs kysten. Motorveiene har flere avkjøringer inn til byen.

Flyplass

Barcelonas internasjonale hovedflyplass heter El Prat, og liggerca. 12 km. vest for sentrum. Dette er den nest største flyplassen i Spania. Det ligger også to mindre flyplasser i nærheten som i hovedsak er brukt av lavprisselskaper som f.eks. Ryanair. Den ene ligger i Girona, 103 km nord for Barcelona, og den andre ligger i Reus, 77 km sør for Barcelona.